top of page

2016 YILI SERMAYE PİYASASI KURULU DUYURU VE İLKE KARARLARI

Kurulun 08.01.2016 tarih ve 1/23 sayılı kararı (2016/1 sayılı SPK Haftalık Bülteni’nde yayımlanmıştır.)

Payları Borsa’da İşlem Gören Ortaklıkların II-17.1 sayılı “Kurumsal Yönetim Tebliği” Uyarınca 2016 Yılı İçin Dahil Oldukları Gruplar Hakkında Duyuru


Kurulumuzun II-17.1 sayılı “Kurumsal Yönetim Tebliği”nin uygulanmasına yönelik olarak yapılan değerlendirme sonucunda; söz konusu Tebliğin 5’nci maddesi kapsamında, payları Borsa İstanbul A.Ş. (BİAŞ) Yıldız Pazar, Ana Pazar ve Kollektif Yatırım Ürünleri ve Yapılandırılmış Ürünler Pazarı’nda işlem gören halka açık ortaklıkların, sistemik önemlerine göre piyasa değerleri ve fiili dolaşımdaki payların piyasa değerleri dikkate alınarak 2016 yılı için dahil oldukları gruplar aşağıdaki  şekilde belirlenmiştir.

1. Grup Şirketler

1) AKBANK T.A.Ş.

2) ANADOLU EFES BİRACILIK VE MALT SANAYİİ A.Ş.

3) ARÇELİK A.Ş.

4) ASELSAN ELEKTRONİK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. (*)

5) BİM BİRLEŞİK MAĞAZALAR A.Ş.

6) COCA-COLA İÇECEK A.Ş. 7

) EMLAK KONUT GMYO A.Ş.

8) ENKA İNŞAAT VE SANAYİİ A.Ş.

9) EREĞLİ DEMİR VE ÇELİK FARBİKALARI T.A.Ş.

10) FORD OTOMOTİV SANAYİ A.Ş.

11) H.Ö. SABANCI HOLDİNG A.Ş.

12) KOÇ HOLDİNG A.Ş.

13) KOZA ALTIN İŞLETMELERİ A.Ş. 1

4) PEGASUS HAVA TAŞIMACILIĞI A.Ş. (**)

15) PETKİM PETROKİMYA HOLDİNG A.Ş.

16) T. GARANTİ BANKASI A.Ş.

17) T. HALK BANKASI A.Ş. 1

8) T. İŞ BANKASI A.Ş.

19) T. VAKIFLAR BANKASI T.A.O.

20) TAV HAVALİMANLARI HOLDİNG A.Ş.

21) TOFAŞ TÜRK OTOMOBİL FABRİKASI A.Ş.

22) TURKCELL İLETİŞİM HİZMETLERİ A.Ş.

23) TÜPRAŞ-TÜRKİYE PETROL RAFİNERİLERİ A.Ş.

24) TÜRK HAVA YOLLARI A.O.

25) TÜRK TELEKOMÜNİKASYON A.Ş.

26) TÜRK TRAKTÖR VE ZİRAAT MAKİNELERİ A.Ş.

27) TÜRKİYE ŞİŞE VE CAM FABRİKALARI A.Ş.

28) ÜLKER BİSKÜVİ SANAYİ A.Ş.

29) YAPI VE KREDİ BANKASI A.Ş.

(*) 2015 yılında 2 inci grupta yer alan Şirket, 1 inci gruba dahil olmuştur.

(**) 2015 yılı verilerine göre 1 inci grup şartlarını sağlamamakla birlikte, II-17.1 sayılı Kurumsal Yönetim Tebliği'nin 5 inci maddesinin üçüncü fıkrası uyarınca 1 inci grupta yer almaya devam edecektir.
 
2. Grup Şirketler

1) ADANA ÇİMENTO SANAYİİ T.A.Ş. (*) 2

) AK ENERJİ ELEKTRİK ÜRETİM A.Ş. (**)

3) AKÇANSA ÇİMENTO SANAYİ VE TİCARET A.Ş.

4) AKFEN HOLDİNG A.Ş.

5) AKSA AKRİLİK KİMYA SANAYİ A.Ş.

6) AKSA ENERJİ ÜRETİM A.Ş.

7) ALARKO HOLDİNG A.Ş. (**)

8) ALBARAKA TÜRK KATILIM BANKASI A.Ş.

9) ANADOLU HAYAT EMEKLİLİK A.Ş.

10) AVİVASA EMEKLİLİK VE HAYAT A.Ş. (*)

11) AYGAZ A.Ş.

12) BİZİM TOPTAN SATIŞ MAĞAZALARI (**)

13) BOYNER PERAKENDE VE TEKSTİL YATIRIMLARI A.Ş.

14) BRİSA BRIDGESTONE SABANCI LASTİK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. (*)

15) ÇİMSA ÇİMENTO SANAYİ VE TİCARET A.Ş.

16) DO & CO AKTIENGESELLSCHAFT (*)

17) DOĞAN ŞİRKETLER GRUBU HOLDİNG A.Ş.

18) DOĞUŞ OTOMOTİV SERVİS VE TİCARET A.Ş.

19) EİS ECZACIBAŞI İLAÇ, SINAİ VE FİNANSAL YATIRIM SANAYİ VE TİCARET A.Ş.

20) FİNANSBANK A.Ş. (**)

21) GÜBRE FABRİKALARI T.A.Ş.

22) İPEK DOĞAL ENERJİ KAYNAKLARI ARAŞTIRMA VE ÜRETİM A.Ş. (**)

23) İŞ GAYRİMENKUL YATIRIM ORTAKLIĞI A.Ş. (*)

24) KARDEMİR KARABÜK DEMİR ÇELİK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.

25) KOZA ANADOLU METAL MADENCİLİK İŞLETMELERİ A.Ş. (**)

26) MİGROS TİCARET A.Ş.

27) NET HOLDİNG A.Ş.

28) OTOKAR OTOMOTİV VE SAVUNMA SANAYİ A.Ş.

29) SODA SANAYİİ A.Ş. (*)

30) ŞEKERBANK T.A.Ş. (*)

31) TEKFEN HOLDİNG A.Ş.

32) TORUNLAR GAYRİMENKUL YATIRIM ORTAKLIĞI A.Ş. (*)

33)TRAKYA CAM SANAYİİ A.Ş.

34) TÜRKİYE SINAİ KALKINMA BANKASI A.Ş.

35) VESTEL ELEKTRONİK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.

36) YAZICILAR HOLDİNG A.Ş.

37) YENİ GİMAT GAYRİMENKUL YATIRIM ORTAKLIĞI A.Ş. (*)

 

(*) 2015 yılında 3 üncü grupta yer alan şirketler 2 nci gruba dahil olmuştur.

(**) 2015 yılı verilerine göre 2 nci grup şartlarını sağlamamakla birlikte, II-17.1 sayılı Kurumsal Yönetim Tebliğ'i'nin 5 inci maddesinin üçüncü fıkrası uyarınca 2 nci grupta yer almaya devam edecektir.
 
3. Grup Şirketler

 

Payları BİAŞ Yıldız Pazar, Ana Pazar ve Kollektif Yatırım Ürünleri ve Yapılandırılmış Ürünler Pazarı’nda işlem gören ortaklıklardan 1. veya 2. grupta yer almayanların tamamı.

Kurulun i-SPK.128.12 (08.01.2016 tarihli ve 1/24 s.k.) sayılı ilke kararı (2016/1 sayılı SPK Haftalık Bülteni’nde yayımlanmıştır.)

PAYLARI GELİŞEN İŞLETMELER PAZARINDA İŞLEM GÖREN ŞİRKETLERİN BORSADA İŞLEM GÖRMEYEN NİTELİKTE BULUNAN PAYLARININ BORSADA İŞLEM GÖREN NİTELİĞE ÇEVRİLMESİNE İLİŞKİN ESASLAR


Borsa İstanbul A.Ş.’nin 30.11.2015 tarihinde yürürlüğe giren Kotasyon Yönergesi’nin 13 üncü maddesi çerçevesinde payları Gelişen İşletmeler Pazarı’nda (eski ismi ile Gelişen İşletmeler Piyasası, GİP) işlem gören ortaklıkların sermayesinde halka arz öncesi pay sahibi olan ortakların veya bu ortakların paylarını Borsa dışında satın alan kişilerin borsada işlem görmeyen nitelikte bulunan paylarını borsada işlem gören niteliğe dönüştürülmesinde, VII-128.1 sayılı Pay Tebliği’nin 27 nci maddesi ile bu maddeye ilişkin olarak alınan Kurul ilke kararlarında yer alan hükümler saklı kalmak üzere, aşağıdaki esaslara uyulması gerekmektedir.

1) 30.11.2015 tarihinde yürürlüğe giren Borsa İstanbul A.Ş.’nin Kotasyon Yönergesi’nin 13 üncü maddesinin üçüncü fıkrası çerçevesinde, payları GİP’te işlem gören şirketlerin her bir takvim  
yılında ancak sermayesinin azami yüzde onuna tekabül eden payları borsada işlem gören niteliğe çevrilebilir. Söz konusu hüküm Kotasyon Yönergesinin 13 üncü maddesinin beşinci fıkrası kapsamında yapılacak satışlarda uygulanmaz. 
2) (1) no’lu madde kapsamında payları GİP’te işlem gören şirketlerde borsada işlem görmeyen nitelikte payları bulunan her bir ortağa düşecek oranın tespitinde, ilgili ortağın söz konusu şirketin borsada işlem görmeyen nitelikteki payları içinde sahip olduğu oran dikkate alınır. Örneğin payları GİP’te işlem gören bir şirketin 20 milyon TL’lik sermayesinin 4 milyon TL’lik kısmı borsada işlem gören nitelikte, 16 milyon TL’lik kısmı ise borsada işlem görmeyen niteliktedir. Borsada işlem görmeyen nitelikteki payların 12 milyon TL’lik kısmı A ortağına, 4 milyon TL’lik kısmı ise B ortağına aittir. Söz konusu ortaklar Kotasyon Yönergesinin 13 üncü maddesinin beşinci fıkrası kapsamına girmemektedir. Bu durumda bir takvim yılı içerisinde A ve B tarafından toplam 2 milyon TL’lik pay borsada işlem gören niteliğe çevrilebilecek olup, bu tutarın 1,5 milyon TL’lik kısmı A ortağı tarafından, 500 bin TL’lik kısmı ise B ortağı tarafından borsada işlem gören niteliğe çevrilebilir. 
3) (2) no’lu madde kapsamında yapılacak oran tespitinde, ilgili şirket tarafından son bir yıl içerisinde en son yapılan olağan genel kurul tarihi itibarıyla Merkezi Kayıt Kuruluşu A.Ş. (MKK) nezdindeki ortaklık yapısı dikkate alınır. 
4) Aynı takvim yılı içerisinde bir ortağın borsada işlem görmeyen paylarının tamamını veya bir kısmını borsa dışında veya toptan satışlar pazarında devretmesi durumunda, bu payları doğrudan ya da dolaylı olarak devralan yeni ortak ya da ortakların borsada işlem gören niteliğe çevirebileceği pay oranının hesaplanmasında devreden ortağın o takvim yılı içerisinde borsada işlem gören niteliğe çevirdiği paylar bir indirim kalemi olarak dikkate alınır. 
5) Payları GİP’te işlem gören ortaklıkların paylarını borsada işlem gören niteliğe çevirmek için yapılmış olan ve MKK tarafından henüz sonuçlandırılmayan başvuruların sonuçlandırılmasında bu esaslar dikkate alınır. 
6) İşbu Kararda yer alan esasların dolanılması suretiyle payların borsada işlem gören niteliğe çevrildiğinin tespit edilmesi halinde, ilgililer hakkında sermaye piyasası mevzuatı kapsamında Kurulca tesis edilecek işlemler saklıdır.

Kurulun 08.01.2016 tarih ve 1/16 sayılı kararı (2016/1 sayılı SPK Haftalık Bülteni’nde yayımlanmıştır.)

6362 sayılı Sermaye Piyasası Kanununda ve Kurulumuzun çeşitli yönetmelik ve tebliğlerinde yer alan yeniden değerlemeye tabi tutarlar 2016 yılı için aşağıdaki şekilde tespit edilmiştir.

Tutarları gösteren tabloya ulaşmak için tıklayınız.

Kurulun 27.01.2016 tarih ve 3/80 sayılı kararı (2016/3 sayılı SPK Haftalık Bülteni’nde yayımlanmıştır.)

Kurulumuzun i-SPK.52.4 (20.06.2014 tarih ve 19/614 s.k.) sayılı İlke Kararı olarak kabul edilen “Yatırım Fonlarına İlişkin Rehber” (Rehber)’in “Fon Türlerine İlişkin Esaslar” başlıklı (1) numaralı bölümüne (1.2.) nolu madde olarak aşağıdaki hükümlerin eklenmesine karar verilmiştir.

“1.2. Çalışanlara Yönelik Özel Şemsiye Fonlar

Yatırım stratejisi temel olarak bir işverenin ihraç ettiği, borsada işlem gören veya borsaya kote ortaklık payları, borçlanma araçları ve/veya diğer sermaye piyasası araçlarına yatırım yapmak olan, performans, prim, ikramiye vb. uygulamalar için katılma payları bir işverenin bayi, acente ve/veya çalışanlarına tahsis edilmek üzere oluşturulan ve portföyü Fon Tebliği ile bu Rehber’de düzenlenen varlık ve işlemlerden oluşan özel fonları kapsayan şemsiye fonlar “Çalışanlara Yönelik Özel Şemsiye Fon” olarak adlandırılır.

Katılma payları söz konusu şemsiye fona bağlı olarak ihraç edilen fonlar için aşağıda yer alan esaslar uygulanır:

1) Fon unvanına ilişkin olarak;

i. Fon yatırım stratejisi çerçevesinde fon toplam değerinin en az %80’inin devamlı olarak belirli bir varlık türüne (hisse senedi, borçlanma aracı vb.) yatırılması halinde fon unvanında söz konusu varlığa ilişkin ibarenin,

ii. Fon Tebliği’nin 6. maddesinin birinci fıkrasının (c) bendinde yer alan şartların sağlanması kaydıyla “katılım” veya bu Rehber’in (1.1) nolu bölümünde yer alan şartların sağlanması kaydıyla “karma” ibaresinin,

iii. (i) ve (ii) bentlerinde belirtilen haller dışında, fon unvanında “değişken” ibaresinin,

iv. Fon unvanında işvereni tanıtıcı bir ibarenin belirtilerek “….Çalışanlarına Yönelik” ibaresi ile “Özel” ibaresinin,

v. Fon katılma paylarının işverenin bayi ve acentelerine de tahsis edilmesi halinde fon unvanında söz konusu hususa ilişkin bir ibarenin yer alması zorunludur.

Örnek 1: ABC A.Ş. Çalışanlarına Yönelik Değişken Özel Fon

Örnek 2: XYZ Grubu Çalışanlarına Yönelik Karma Özel Fon

2) Bu Rehber’in (3) nolu bölümü kapsamında fon türlerine ilişkin kontrollerde bu bölümün birinci fıkrası çerçevesinde fon unvanında varlık türüne ilişkin olarak yer verilen ibareler esas alınır. Örneğin, fon unvanında “borçlanma aracı” ibaresinin yer alması halinde bu Rehber’in (3) nolu bölümünde borçlanma araçları şemsiye fonuna bağlı fonlara ilişkin olarak yer alan esaslar dikkate alınır.

3) Fon yatırım stratejisi çerçevesinde işveren tarafından ihraç edilen ortaklık payları, borçlanma araçları ve/veya diğer sermaye piyasası araçlarına yapılan yatırımlar Fon Tebliği’nin 17. maddesinin birinci fıkrasının (a), (b), (c) bentleri ile aynı maddenin ikinci ve üçüncü fıkraları kapsamında değerlendirilmez.

4) Söz konusu fonlar için eşik değer veya karşılaştırma ölçütü belirlenebilir.

5) Söz konusu fonlar Fon Tebliği’nin Ek/4’ünde yer alan tabloda “diğer fonlar” için belirlenmiş olan azami fon toplam gider oranına ilişkin sınırlamalara tabidir.

6) Fon Tebliği’nin 14. maddesinin dördüncü fıkrası ile 15. maddesinin ikinci fıkrası çerçevesinde söz konusu fonların katılma paylarının alımı-satımına ve fiyat açıklama dönemlerine ilişkin olarak fon izahnamesinde farklı esaslar belirlenmesi mümkündür.

7) Söz konusu fonların yatırımcısı olacak bayi, acente ve/veya çalışanların fona ilk giriş yapılmasından önce, fon kurucusu ve/veya işveren tarafından en uygun haberleşme vasıtasıyla bu bölümün (3) ve (6) nolu bentleri kapsamında belirlenen fona özgü esaslar hakkında bilgilendirilmesi zorunludur.

8) Söz konusu fonlar için bu bölümde hüküm bulunmayan konularda, Kurulun özel fonlara ilişkin düzenlemeleri saklı kalmak kaydıyla yatırım fonlarına ilişkin ilgili düzenlemelerine uyulur.

Fonun, Fon Tebliği’nin 6. maddesinin ikinci fıkrası uyarınca “hisse senedi yoğun fon” niteliği taşımasının öngörülmesi halinde ise, fon katılma payları, Fon Tebliği’nin 6. maddesinin birinci fıkrasının (a/2) bendinde tanımlanan “Hisse Senedi Şemsiye Fonu”na bağlı olarak ihraç edilir. Ancak bu durumda yukarıda yer verilen esaslar bu fonlar için de uygulanır.”

Kurulun i-SPK. 17.5 (27.01.2016 tarihli ve 3/73 s.k.) sayılı ilke kararı (2016/3 sayılı SPK Haftalık Bülteni’nde yayımlanmıştır.)

1) Halka açık ortaklıkların ya da bunların bağlı ortaklıklarının kendilerine fon temin eden grup şirketi lehine, kendilerine aktarılan fon tutarı ile sınırlı olmak üzere, Teminat, Rehin, İpotek ve Kefalet vermelerinin,

2) Halka kapalı bağlı ortaklıkların halka açık ana ortaklığı lehine Teminat, Rehin, İpotek ve Kefalet vermelerinin,

II-17.1 sayılı Kurumsal Yönetim Tebliği’nin 12’nci maddesine aykırılık oluşturmayacağına karar verilmiştir.

Kurulun i-SPK. 22.2 (27.01.2016 tarihli ve 3/77 s.k.) sayılı ilke kararı (2016/3 sayılı SPK Haftalık Bülteni’nde yayımlanmıştır.)

Kurulumuzun II-22.1 sayılı Geri Alınan Paylar Tebliği'nin 15'nci maddesinin birinci fıkrasının (a) bendinde yer alan hükmün, Borsa İstanbul A.Ş. Pay Piyasası İşlem Esaslarında yapılan değişiklikler sonrasında nasıl uygulanması gerektiği hususunun değerlendirilmesi sonucunda, anılan hükmün "Gerek sürekli işlem gerekse tek fiyat yöntemi ile işlem gören paylarda açılış seansında, gün ortası tek fiyat bölümünde ve kapanış seansında geri alım programı dahilinde emir verilemez. Geri alım programı dahilindeki işlemler seansın diğer bölümlerinde gerçekleştirilebilir. Ayrıca, geri alım programı dahilinde özel işlem bildirimi yapılamaz." şeklinde uygulanmasına karar verilmiştir.

Kurulun 04.02.2016 tarih ve 4/117 sayılı kararı (2016/4 sayılı SPK Haftalık Bülteni’nde yayımlanmıştır.)

ELEKTRONİK GENEL KURUL SİSTEMİ’NİN UYGULANMASINA İLİŞKİN DUYURU

6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu’nun 1527 nci maddesi uyarınca, 28.08.2012 tarih ve 28395 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanan Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın “Anonim Şirketlerde Elektronik Ortamda Yapılacak Genel Kurullara İlişkin Yönetmelik”in (Yönetmelik) 01.10.2012 tarihinde yürürlüğe girmesi ile genel kurullara elektronik ortamda katılma ve oy kullanma sisteminin uygulanması payları borsaya kote edilmiş şirketler açısından zorunlu hale gelmiştir. Ayrıca, Yönetmelik’in 5 nci maddesinin birinci fıkrası uyarınca, elektronik genel kurul sistemini uygulayacak ortaklıkların esas sözleşmelerinde, Yönetmelik’in aynı maddesinde belirtilen hükmün genel kurul toplantılarının düzenlendiği maddelerden biri içerisinde yer alması zorunludur. Anılan düzenlemeler çerçevesinde Kurulumuzun 21.02.2013 tarihinde Kamuyu Aydınlatma Platformu’nda yayınlanan duyurusunda Merkezi Kayıt Kuruluşu A.Ş. (MKK) tarafından payları kayden izlenen ortakların elektronik genel kurul yapmalarına ilişkin hususlar kamuyla paylaşılmıştır.

Bunun yanı sıra, Borsa İstanbul A.Ş.’nin (Borsa) Kotasyon Yönergesi (Yönerge) 31.08.2015 tarihinde Borsa internet sitesinden yayınlanmış olup, Yönerge yeni Pay Piyasası Alım Satım Sistemi’nin devreye girdiği 30.11.2015 tarihi itibariyle yürürlüğe girmiştir.

Yönerge uyarınca, Pay Piyasası; Yıldız Pazar, Ana Pazar, Gelişen İşletmeler Pazarı, Kolektif Yatırım Ürünleri ve Yapılandırılmış Ürünler Pazarı, Nitelikli Yatırımcı İşlemler Pazarı ile Yakın İzleme Pazarı’ndan oluşmaktadır. Dolayısıyla payları Piyasa Öncesi İşlem Platformu’nda işlem gören ortaklıklar hariç payları Pay Piyasası’nda işlem gören bütün ortaklıkların payları Borsa’ya kote edilmektedir.

Bu kapsamda,

a) Payları Piyasa Öncesi İşlem Platformu’nda işlem gören ortaklıklar hariç olmak üzere payları Pay Piyasası’nda işlem gören bütün ortaklıklar açısından MKK tarafından sağlanan elektronik ortam üzerinden genel kurullara elektronik ortamda katılma ve oy kullanma sisteminin uygulanması zorunludur.

b) Payları Piyasa Öncesi İşlem Platformu’nda işlem gören ortaklıklar hariç olmak üzere payları Pay Piyasası’nda işlem gören ortaklıklardan esas sözleşmelerinde hüküm bulunmayanların, Yönetmelik’in 5 inci maddesinin birinci fıkrasındaki hükme esas sözleşmelerinde yer verilmesi amacıyla hazırlanacak esas sözleşmelerine uygun görüş verilmesi amacıyla Kurul’a başvurması ve esas sözleşme değişikliğinin yapılacak ilk genel kurul toplantısında yapılması zorunludur. Konuya ilişkin esas sözleşme değişikliklerinin ilk genel kurulda yapılacak olması, hak sahiplerinin genel kurul toplantısına elektronik ortamda katılmaları için gerekli olan sistemin kurulması ve hak sahiplerine elektronik ortamda katılma imkanının sağlanması zorunluluğunu ortadan kaldırmayacaktır.

Kurulun i-SPK. 4632 s.kn.17.3 (03.03.2016 tarihli ve 7/223 s.k.) sayılı ilke kararı (2016/7 sayılı SPK Haftalık Bülteni’nde yayımlanmıştır.)

4632 sayılı Bireysel Emeklilik Tasarruf ve Yatırım Sistemi Kanunu ile 13.03.2013 tarih ve 28586 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Emeklilik Yatırım Fonlarının Kuruluş ve Faaliyetlerine İlişkin Esaslar Hakkında Yönetmelik’e dayanılarak hazırlanan “Emeklilik Yatırım Fonlarına İlişkin Rehber” Kurul’un i-SPK.4632 s.kn.17.3 (03.03.2016 tarih ve 7/223 s.k.) sayılı İlke Kararı olarak kabul edilmiş olup, anılan rehbere buradan ulaşılabilir.

Kurulun i-SPK.13.1 (04.03.2016 tarih ve 8/253 s.k.) sayılı ilke kararı (2016/8 sayılı SPK Haftalık Bülteni’nde yayımlanmıştır.)

Genel kurullara ilişkin pay sahipleri listesinin hazırlanması ve bu listenin ihraççı erişimine sunulmasına ilişkin olarak Merkezi Kayıt Kuruluşu A.Ş.’nin (MKK) “Merkezi Kaydi Sistem İş ve Bilişim Uygulama İlke ve Kuralları Yönergesi” ile belirlenen esaslar ile MKK’nın 690 sayılı Genel Mektubunun ekinde yer alan Yönerge hükümleri saklı kalmak üzere, II-13.1 sayılı Kaydileştirilen Sermaye Piyasası Araçlarına İlişkin Kayıtların Tutulmasının Usul ve Esasları Hakkında Tebliğ’in 35. maddesi kapsamında pay sahipliğine ilişkin bilgilerin ihraççılara iletilebilmesine ilişkin olarak, payları Borsada işlem gören halka açık şirketlerin, ortaklarına yönelik promosyon ve benzeri fayda sağlayıcı uygulamaları kolaylaştırmak amacıyla ihraççıların kendi pay sahipliği bilgilerine, konuya ilişkin yönetim kurulu kararı alınması kaydıyla, her bir hesap döneminde azami iki defa ulaşabilmelerine karar verilmiştir.

Kurulun i-SPK.15.1 (04.03.2016 tarih ve 8/253 s.k.) sayılı ilke kararı (2016/8 sayılı SPK Haftalık Bülteni’nde yayımlanmıştır.)

Kişisel bilgilerin gizliliğinin korunmasını temin etmek amacıyla payları Borsada işlem gören şirketlerin yaptıkları genel kurul toplantılarına ilişkin katılanlar cetvelinde ortakların ad/soyad veya ticaret unvanı dışındaki bilgilerinin, ancak ilgili ortağın onayının alınması şartıyla kamuya açıklanabilmesine karar verilmiştir.

 

Kurulun i-SPK.104.3 (04.03.2016 tarih ve 8/262 s.k.) sayılı ilke kararı (2016/8 sayılı SPK Haftalık Bülteni’nde yayımlanmıştır.)

Kurulumuzun VI-104.1 sayılı Piyasa Bozucu Eylemler Tebliğinin “içsel bilgi veya sürekli bilgilere ilişkin piyasa bozucu eylemler” başlıklı 4 üncü maddesinde yer alan “içsel bilgi veya sürekli bilgilere sahip olan kişiler” ifadesinin hem gerçek hem de bu gerçek kişilerle ilişkili tüzel kişileri kapsadığı, bu çerçevede anılan Tebliğin maddesinde belirtilmiş içsel bilgi veya sürekli bilgilere sahip olan kişilere izafe edilen sorumlulukların ve bunlar hakkındaki hükmün ilgili tüzel kişilikler için de geçerli olduğu hususunun Kurul Bülteni aracılığıyla duyurulmasına ve uygulamanın bu şekilde yönlendirilmesine karar verilmiştir.

Kurulun 23.03.2016 tarih ve 10/328 sayılı kararı (2016/10 sayılı SPK Haftalık Bülteni’nde yayımlanmıştır.)

SERMAYE PİYASASI KURULU’NDAN

6362 Sayılı Sermaye Piyasası Kanunu’yla (Kanun); Finansal Altyapı Kuruluşlarından (FAK) Kurulumuz düzenlemeleri kapsamında bulunan merkezi karşı taraflar, merkezi takas kuruluşları, merkezi saklama kuruluşları ile veri depolama kuruluşlarına ilişkin hukuki altyapı oluşturulmuş, aynı Kanun’un Merkezi Takas Kuruluşlarını ve Merkezi Karşı Tarafları düzenleyen 77 ve 78 inci, Merkezi Saklama Kuruluşlarını düzenleyen 80 inci, Merkezi Kayıt Kuruluşu’nu düzenleyen 81 inci ve Veri Depolama Kuruluşlarını düzenleyen 87 nci maddeleri çerçevesinde Kurulumuza söz konusu kurum ve kuruluşlara ilişkin gözetim ve denetim yetkisi verilmiştir.

Uluslararası Ödemeler Bankası (Bank for International Settlements-BIS) bünyesinde ödeme sistemleri konusunda çalışmalarını sürdürmekte olan CPMI ve IOSCO tarafından; ödeme sistemleri, menkul kıymet mutabakat sistemleri, merkezi karşı taraflar, merkezi saklama kuruluşları ve veri depolama kuruluşlarının da dâhil olduğu tüm FAK’lar için standartlar 2012 yılı içerisinde “Finansal Altyapı Kuruluşları için Temel Prensipler” (FAK Temel Prensipleri - Principles for Financial Market Infrastructures) başlığı altında yayımlanmıştır.

Kurul Karar Organı’nın 23.03.2016 tarih ve 10 sayılı toplantısında; Kurulumuz tarafından gerçekleştirilen gözetim faaliyetleri ile ulaşılması hedeflenen amaçların ve gözetim faaliyetlerinde izlenecek politikaların, ülkemizde faaliyet gösteren FAK’ların, ülkemiz finansal piyasalarının istikrarını ve piyasa katılımcılarının haklarının azami düzeyde korunabilmesini teminen Kurulumuzun; Ödemeler ve Piyasa Altyapıları Komitesi (Committee on Payments and Market Infrastructures-CPMI) ve Uluslararası Menkul Kıymet Komisyonları Organizasyonu (IOSCO) tarafından ortak hazırlanan FAK Temel Prensiplerini kabul ettiğinin, nitekim Kurulumuzun 14.08.2013 tarih ve 28735 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren “İstanbul Takas ve Saklama Bankası A.Ş. Merkezi Karşı Taraf Yönetmeliği”nin söz konusu Prensiplere azami uyum gözetilerek hazırlandığının ve Kurulumuz mevzuatının CPMI-IOSCO FAK Temel Prensiplerine uyumlu olduğunun ve Türkiye’de faaliyet gösteren ve ileride faaliyet gösterecek FAK’ların da söz konusu Prensiplere uyum konusunda azami dikkat ve özen göstermesi gerektiğinin kamuoyuna duyurulmasına karar verilmiştir.

Yukarıda ifade edilen ulusal düzenlemeler ve uluslararası uygulama ve standartlar dikkate alınarak Kurulumuzun FAK’lara ilişkin gerçekleştireceği gözetim faaliyetleri ile ilgili temel hedefi; “sermaye piyasalarının güvenli, kesintisiz, etkin ve verimli bir şekilde işlemesini sağlamak”tır.

Sermaye piyasalarında istikrarın sağlanması ve yatırımcılar açısından güvenli bir ortam oluşturulması açısından önem arz eden söz konusu hedefe ulaşabilmek amacıyla Kurulumuzun yürüttüğü temel politika ve faaliyetler aşağıda yer almaktadır.

- FAK’lara ilişkin günün koşullarına ve uluslararası standartlara uygun gerekli düzenlemeleri yapmak,

- FAK’ların ulusal ve uluslararası düzenleme ve standartlara uyumunu sağlamak üzere gözetimini yapmak,

- FAK’ların, CPMI-IOSCO tarafından hazırlanan “Finansal Altyapı Kuruluşlarına İlişkin Prensipler”e uyumlu şekilde faaliyet göstermelerini sağlamak,

- FAK’lara ilişkin faaliyetleri, finansal sistemin denetiminden sorumlu kurumlar, FAK’lar ve faydalanıcıları ile işbirliği içinde yürütmek.

 

Söz konusu temel politika ve faaliyetlerin dayanağı Kanun’un 128 inci maddesinde ifade edilmekte olup madde ile Kurul diğer görev ve yetkilerinin yanı sıra;

- Kanun ile kendisine verilen görevler ile bu Kanunun emrettiği uygulamaların yerine getirilmesini ve öngörülen neticelerin sağlanmasını teminen gerekli olan iş ve işlemleri yapmakla,

- Kamunun zamanında, yeterli ve doğru olarak aydınlatılmasını sağlamak amacıyla genel ve özel nitelikte kararlar almakla,

- Finansal istikrar ve ulusal veya uluslararası mevzuatın gereklerinin sağlanması amacıyla diğer finansal düzenleyici ve denetleyici kurumlarla her türlü iş birliğini yapmak ve bilgi alışverişinde bulunmakla,

- Kurulun üyesi bulunduğu uluslararası kuruluşlar, mali, iktisadi ve mesleki teşekküller ile Türkiye’nin doğrudan üyesi bulunduğu uluslararası kuruluşların çalışmalarına katılmak, bu kuruluşlarla ortak projeler geliştirmek ve projelerine katkıda bulunmakla,

 

görevlendirilmiştir.

Ülkemizde merkezi takas kuruluşu olarak faaliyet gösteren ve belirli piyasalarda merkezi karşı taraf fonksiyonunu yürüten İstanbul Takas ve Saklama Bankası A.Ş.’nin, Avrupa Birliği’ndeki takas üyelerine veya işlem platformlarına hizmet verebilmesi için Avrupa Menkul Kıymetler ve Piyasalar Otoritesi (ESMA) tarafından nitelikli MKT olarak tanınması amacıyla yürütülen çalışmalar halen devam etmektedir. Yukarıda yer alan çerçevede ve amaçlar doğrultusunda Kurul; Kanun kapsamında kendisine tabi FAK’ların gözetim ve denetimini etkin olarak sürdürmektedir. Bu kapsamda Türkiye finansal piyasalarında MKT olarak faaliyet gösteren Takasbank’ın gözetim ve denetimi de yapılmakta olup, Takasbank’ın MKT faaliyetlerinin CPMI-IOSCO FAK Temel Prensipleri’ne uyumlu olduğu ve nitelikli MKT olarak değerlendirilmesinin uygun olacağı kanaatine ulaşılmıştır.

 

Kamuoyunun bilgisine sunulur.

Kurulun i-SPK.43.1 (01.06.2016 tarihli ve 18/618 s.k.) sayılı ilke kararı (2016/18 sayılı SPK Haftalık Bülteni’nde yayımlanmıştır.)

Seri:V, No:34 sayılı “Aracı Kurumların Sermayelerine ve Sermaye Yeterliliğine İlişkin Esaslar Tebliği”nin (Tebliğ) uygulanmasına ilişkin olarak;

1) Asgari özsermayenin öngörülen tutarın altında gerçekleşmesi halinde;

a) Asgari özsermayenin Tebliğ’de öngörülen tutarın altında fakat %75’i ve daha fazlası olması halinde, aracı kurumlara söz konusu eksikliğin yıl içinde ilk kez gerçekleşmesi durumunda 20 işgünü, ikinci kez gerçekleşmesi durumunda 10 işgünü ve

b) Asgari özsermayenin, bu Tebliğ’de öngörülen tutarın %75’inden az olması halinde, eksikliğin yıl içinde ilk veya ikinci kez gerçekleşmesi halinde aracı kurumlara 10 işgünü

süre verilmesine, verilen süreler içinde aykırılığın giderilmemesi veya aykırılığın yıl içinde 3 üncü kez tekrar etmesi halinde Tebliğ’in 28’inci maddesi ikinci fıkrasının uygulanması suretiyle Sermaye Piyasası Kanunu’nun 97’nci maddesi hükümleri ile III-39.1 sayılı “Yatırım Kuruluşlarının Kuruluş ve Faaliyet Esasları Hakkında Tebliğ”in 67’nci maddesi kapsamında ayrıca ek süre verilmeksizin, aracı kurumların faaliyetlerinin geçici olarak durdurulmasına,

2) Asgari özsermeye yükümlülüğünün sağlanmaması durumuna ilişkin olarak; 1 inci madde uyarınca 20 iş günü süre verilmesi öngörülen aracı kurumların, aykırılığın tebliği tarihinden itibaren 3 işgünü; 10 iş günü süre verilmesi öngörülen aracı kurumların, aykırılığın tebliği tarihinden itibaren 2 işgünü içinde İstanbul Takas ve Saklama Bankası A.Ş.’ye (Takasbank) teminat mektubu tevdi etmeleri veya başka bir yöntemle sermaye yeterliliği tabanı yükümlülüğünü sağlamaları halinde bu aykırılığın Tebliğ ve bu kararın 1 inci maddesinin uygulanmasına esas bir ihlal olarak dikkate alınmamasına,

3) Sermaye yeterliliği tabanı yükümlülüğünün sağlanmaması durumuna ilişkin olarak; Tebliğ uyarınca 30 iş günü süre verilmesi öngörülen aracı kurumların, aykırılığın tebliği tarihinden itibaren 4 iş günü, 20 iş günü süre verilmesi öngörülen aracı kurumların 3 iş günü ve 10 iş günü süre verilmesi öngörülen aracı kurumların 2 iş günü içinde Takasbank’a teminat mektubu tevdi etmeleri veya başka bir yöntemle sermaye yeterliliği tabanı yükümlülüğünü sağlamaları halinde bu aykırılığın Tebliğ’in 28 inci maddesinin uygulanmasına esas bir ihlal olarak dikkate alınmamasına,

4) Yukarıda belirtilen süreler sona erdikten sonra teminat mektubu tevdi edilmesi halinde, söz konusu aykırılığın Tebliğ ile bu karar kapsamında değerlendirilerek ihlal olarak kabul edilmesine, ancak bu teminat mektubunun Takasbank’ta bloke edileceği azami sürenin hesaplanmasında ise aykırılığın Kurulca tebliğini izleyen ilk günün başlangıç tarihi olarak alınmasına,

5) Asgari özsermaye veya sermaye yeterliliği tabanı yükümlülüğünü sağlamak amacıyla Takasbank’a tevdi edilecek teminat mektubunun blokaj süresinin, tevdi tarihinden itibaren azami üç ay olmasına ve Tebliğ’in 32’nci maddesi kapsamında talep edilmesi halinde bu sürenin 3 ay daha uzatılabileceği dikkate alınarak bu süre içerisinde aykırılığın giderilmesine, söz konusu süreler içerisinde, izleyen tablolarda açığın artması halinde teminat mektubu ya da diğer yöntemlerle karşılanamayan açık için yukarıda sayılan hükümler kapsamında ek teminat mektubu tevdi edilmesine,

6) Tebliğ’in 28’inci maddesi uyarınca sermaye yeterliliği tabanı yükümlülüğünün sağlanması ve ek teminat mektubunun tevdi edilmesi için verilecek sürenin belirlenmesinde, ek açığın ortaya çıktığı sermaye yeterliliği tabanı hesaplama tablosunda görülen sermaye yeterliliği tabanının, sermaye yeterliliği tabanı yükümlülüğüne oranının dikkate alınması, aynı şekilde asgari özsermaye açığının belirlenmesinde de hesaplama tablosunda görülen özsermayenin, gerekli asgari özsermayeye oranının dikkate alınması, (3) nolu bentte belirtilen süreler içinde ek teminat mektubu tevdi edilmesi veya ortaya çıkan ek açığın başka bir yöntemle kapatılması halinde (3) nolu bent hükümlerinin, aksi durumda (4) nolu bent hükümlerinin geçerli olmasına,

7) Asgari özsermaye yükümlülüğü, sermaye yeterliliği tabanı yükümlülüğü ve likidite yükümlülüklerinden ikisi veya daha fazlasının aynı anda sağlanamaması durumunda;

a) Asgari özsermaye veya sermaye yeterliliği tabanı yükümlülüğünü sağlamak amacıyla Takasbank’a tevdi edilen teminat mektubu veya nakit blokajının, varsa diğer aykırılığın giderilmesinde de dikkate alınmasına,

b) Takasbank’a tevdi edilen teminat mektubu veya nakit blokajı tutarı ile dönen varlıklar tutarı toplamı, kısa vadeli borçları karşılıyor ise ek bir işleme gerek kalmaksızın aracı kurumların likidite yükümlülüğünü de aynı yöntemle sağlanmış olmasına,

8) Yukarıda belirtilen hesaplama şekli dikkate alınarak sadece likidite yükümlülüğünün sağlanması için de teminat mektubu veya nakit blokajı kullanılabilmesine, bu durumda Tebliğ’in 30’uncu maddesi kapsamında (3) ve (4) nolu bent hükümlerinin geçerli olmasına,

9) Tebliğ’de belirtilen herhangi bir yükümlülüğün (asgari özsermaye, sermaye yeterliliği tabanı, likidite yükümlülüğü ve borçlanma sınırı) sağlanamaması halinde, aracı kurumlara yükümlülüğü sağlaması için verilen ilk süre sona ermeden, izleyen tablo dönemlerinde açık durumunda meydana gelen değişme Tebliğ ve bu karar uyarınca farklı bir süre gerektiriyorsa verilen ilk süreden fazla olmamak üzere daha kısa olan sürenin geçerli sayılmasına, aynı şekilde birden fazla yükümlülüğün sağlanamaması halinde öngörülen sürelerin kısa olanının uygulanmasına

10) Tebliğ’in 28, 29 ve 30 uncu maddeleri ile bu kararda yer alan “yıl içinde” ifadesinin, Tebliğ’in anılan maddeleri uyarınca Kurulca yapılacak ilk aykırılık bildiriminin tebliğini izleyen bir yıllık dönemi kapsamasına,

11) Yukarıda belirtilen hükümlerin yürürlüğe girdiği tarihten önce Tebliğ kapsamındaki yükümlülükleri sağlayamayan aracı kurumların, ihlal sayılmamasına yönelik verilen süreler içinde yükümlülüklerini teminat mektubu tevdi ederek veya başka bir yöntemle sağlamaları durumunda, söz konusu açıklarının da Tebliğ’in 28, 29 ve 30’uncu maddeleri ile İlke Kararı uygulanmasına esas bir aykırılık olarak dikkate alınmamasına

karar verilmiştir.

Kurulun 24.06.2016 tarih ve 20/710 sayılı kararı (2016/20 sayılı SPK Haftalık Bülteni’nde yayımlanmıştır.)

Pay ilk ve ikincil halka arzları ile kira ve gayrimenkul sertifikası ihraçlarında sermaye piyasası mevzuatının ilgili hükümleri uyarınca alınacak Kurul ücretlerinde %50 oranında indirime gidilmesine ve sermaye piyasalarında faaliyette bulunan diğer kurumlara da benzer bir yaklaşım göstermeleri konusunda tavsiyede bulunulmasına karar verilmiştir. [Bknz. Kurul Karar Organı’nın 08/02/2024 tarih ve 9/221 sayılı kararı]

 

Kurulumuzun i-SPK.52.4 (20.06.2014 tarih ve 19/614 s.k.) sayılı İlke Kararı olarak kabul edilen “Yatırım Fonlarına İlişkin Rehber”de ve Kurulumuzun i-SPK.4632 s.kn.17.3 (03.03.2016 tarih ve 7/223 s.k.) sayılı İlke Kararı olarak kabul edilen “Emeklilik Yatırım Fonlarına İlişkin Rehber”de çeşitli hususlarda değişiklik yapılmasına karar verilmiş olup, rehberlerin güncel haline aşağıdaki linklerden ulaşılabilir:


Yatırım Fonlarına İlişkin Rehber için: http://www.spk.gov.tr/displayfile.aspx?action=displayfile&pageid=1087&submenuheader=0 
 

Emeklilik Yatırım Fonlarına İlişkin Rehber için: http://www.spk.gov.tr/indexpage.aspx?pageid=1206&submenuheader=0
 

Kurulun i-SPK. 37.4 (15.07.2016 tarihli ve 22/802 s.k.) sayılı ilke kararı (2016/22 sayılı SPK Haftalık Bülteni’nde yayımlanmıştır.)

Aracı kurumların kaldıraçlı alım satım işlemleri ve fark kontratlarına yönelik olarak düzenledikleri promosyon kampanyalarına ilişkin olarak;

a) Deneme hesaplarının kullanımına ilişkin olanlar da dahil olmak üzere, aracı kurumların müşterileri için kaldıraçlı alım satım işlemleri ve/veya fark kontratlarına yönelik olarak işbu Karar tarihi itibariyle promosyon kampanyası düzenleyemeyeceklerine ve her ne isim altında olursa olsun, işlem hacmine bağlı olarak geriye dönük her türlü fayda sağlanması veya bazı maliyetlerin yansıtılmamasına benzer uygulamalar dahil amaçları itibariyle promosyon kampanyalarına benzer nitelikte uygulamalarda bulunamayacaklarına, 
b) Kurulumuzun belge kayıt düzenlemelerinde yer alan esaslara uygun olarak kaydı tutulmakta olan müşteri şikayetlerinin çözülmesi amacıyla müşteri hesaplarına yapılan iadelerin (a) bendi ile III-39.1 sayılı “Yatırım Kuruluşlarının Kuruluş ve Faaliyet Esasları Hakkında Tebliğ”in 56 ncı maddesinin (j) bendi kapsamında değerlendirilmemesine, 
c) Bu karar tarihi öncesinde yürütülmeye başlamış ve bitirilme tarihi belli olan kaldıraçlı alım satım işlemleri ve/veya fark kontratlarına yönelik (a) bendinde belirtilen promosyon kampanyaları sona erene kadar halihazırda kampanyaya katılım sağlamış olan müşteriler için söz konusu kampanyaların kampanya şartları çerçevesinde devam ettirilebilmesine, 
d) Bu karar tarihi öncesinde yürütülmeye başlamış ancak bitirilme tarihi belirsiz olan kaldıraçlı alım satım işlemleri ve/veya fark kontratlarına yönelik (a) bendinde belirtilen promosyon kampanyalarının müşteri mağduriyetine yol açmayacak şekilde en geç 31.12.2016 tarihi itibariyle sonlandırılmasına, 
e) (c) ve (d) bentleri kapsamındaki kampanyalara işbu karar tarihinden itibaren yeni katılım sağlanmamasına ve bunlarla ilgili olarak yapılmakta olan reklam, ilan ve duyuruların en geç 22.07.2016 tarihine kadar sonlandırılmasına, 
f) Bu Kararın uygulanması için önceden başlamış promosyon kampanyalarına ilişkin yukarıda belirlenmiş geçiş hükümlerinin uygulanmasında ilgili kampanyaların özelliklerine bağlı olarak ortaya çıkabilecek tereddütlerin giderilmesine ilişkin esasların Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği tarafından belirlenmesine, 

karar verilmiştir. 
Kamuoyuna duyurulur. 

 

Kurulun 15.07.2016 tarihli ve 22/805 sayılı kararı (2016/22 sayılı SPK Haftalık Bülteni’nde yayımlanmıştır.)

Banka, katılım bankası, sigorta, faktoring ve finansal kiralama şirketleri ve benzeri şekilde tabi oldukları özel mevzuat kapsamındaki finansal tablo formatlarını kullanan finans kurumları ile borsa yatırım fonları haricinde işletmeler tarafından Kamuyu Aydınlatma Platformu’na (KAP) yapılacak finansal tablo bildirimlerine ilişkin olarak,

a) KAP 4.0’a geçilmesi sonrasında yapılacak finansal tablo bildirimlerinde Merkezi Kayıt Kuruluşu A.Ş. (MKK) tarafından kullanıma açılan 2016 TMS Taksonomisini baz alan kapsamlı finansal tablo kalemlerinin kullanılmasına, 
b) TMS’lerde yapılacak değişikliklere veya uygulamada ortaya çıkacak ihtiyaçlara cevap vermek üzere, mevcut finansal tablo kalemlerine yapılacak eklemeler için KAP’a finansal tablo bildiren işletmeler tarafından bundan sonra MKK’ya başvurulmasına ve MKK tarafından Kurulumuz ve ilgili kurumların görüşü alınarak kalem ilavesine ilişkin işlemlerin ivedilikle sonuçlandırılmasına, 

karar verilmiştir. 
Kamuoyuna duyurulur.

 

Kurulun 21.07.2016 tarihli basın duruyurusu

[Kurul Karar Organı’nın i-SPK.22.7 (14.02.2023 tarih ve 9/177 s.k.) sayılı İlke Kararı ile yürürlükten kaldırılmıştır.]

Ülkemiz sermaye piyasalarında son günlerde yaşanan gelişmeler Kurulumuz tarafından yakından izlenmekte olup, piyasaların sağlıklı bir şekilde işlemesine yönelik olarak ikinci bir duyurumuza kadar uygulanmak üzere aşağıdaki hususların kamuoyuna duyurulması uygun görülmüştür.
 

1. Genel kurullarınca alınmış bir karara bağlı olarak yürürlükte bir geri alım programı olmayan halka açık şirketlerimiz, özel durum açıklaması yapmak kaydıyla herhangi bir limit söz konusu olmaksızın borsada kendi paylarının geri alımını gerçekleştirebilecektir.

 

2. Genel kurullarınca alınmış bir karara bağlı olarak geri alım programı yürüten halka açık şirketlerimiz, özel durum açıklaması yapmak ve yetkili organlarını bilgilendirmek suretiyle herhangi bir limit söz konusu olmaksızın borsada kendi paylarının geri alımını gerçekleştirebilecektir. 


Ayrıca, yatırımcılarımızın ve yatırım kuruluşlarımızın açığa satış işlemlerinde mevzuatta öngörülen teminatlandırma ve işlem kurallarına uymaları gerekmekte olup, aksi uygulamaların tespiti halinde işlemleri gerçekleştirenler hakkında yasal işlem yapılacaktır.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur. 

 

Kurulun 25.07.2016 tarihli basın duruyurusu

[Kurul Karar Organı’nın i-SPK.22.7 (14.02.2023 tarih ve 9/177 s.k.) sayılı İlke Kararı ile yürürlükten kaldırılmıştır.]

Geri Alınan Paylara İlişkin Basın Duyurusu Hakkında Ek Açıklama

 

Kurulumuzun 21.07.2016 tarihli halka açık ortaklıkların borsada işlem gören paylarının geri alımını herhangi bir limit söz konusu olmaksızın gerçekleştirebilmelerine dair duyurusuna ilişkin olarak 25 Temmuz itibariyle 35’i aşkın Şirketimiz kendi paylarında geri alım yapacaklarına ilişkin özel durum açıklaması yapmıştır.

Yatırımcılarını korumak amacıyla geri alım programı açıklayan ve bundan sonra açıklayacak tüm şirketlerimize teşekkür ediyoruz.

Hem uygulama birliği sağlamak hem de şirketlerimizi ve yatırımcılarımızı bilgilendirmek amacıyla söz konusu Karar’ın uygulanmasına yönelik aşağıdaki ek açıklamanın yapılması uygun görülmüştür:
 
1. 21.07.2016 tarihindeki duyuru, II-22.1 sayılı Geri alınan Paylar Tebliği’nde (Tebliğ) düzenlenen yetkilendirme ve %10’luk sınır ile günlük işlem miktarı ortalamasının %25’inin geçilemeyeceğine ilişkin işlem esasının ikinci bir duyuruya kadar uygulanmamasını içermektedir.


2. Mevcut durum itibariyle, söz konusu %10’luk sınırı aşmış olan halka açık ortaklıklar da duyuru çerçevesinde ilave geri alım gerçekleştirebilecektir. Tebliğ’in 10’uncu maddesinin ikinci fıkrasındaki sermaye artırım sürecinde olan halka açık ortaklıklara ilişkin sınırlama yalnızca nakit sermaye artırımı sürecinde olan ortaklıklar için söz konusu olacaktır.


3. Söz konusu duyuru çerçevesinde yapılacak pay geri alımları, Tebliğ’in yakın ve ciddi kaybın tespitine ilişkin şartlarına tabi olmaksızın, halka açık ortaklıkların kendileri tarafından gerçekleştirilecek alımları kapsamaktadır. Ortak, yönetici ve içsel/sürekli bilgilere sahip diğer kişiler tarafından yapılacak alımlar ilgili düzenlemelere tabidir.


4. Kurulumuz duyurusu çerçevesinde gerçekleştirilecek pay geri alımları öncesinde, asgari olarak söz konusu geri alımın amacını, geri alıma konu edilebilecek azami pay sayısını ve bu iş için ayrılabilecek azami fon tutarını içeren bir yönetim kurulu kararı alınarak kamuya açıklanması gerekir.


5. Şimdiye kadar alınan yönetim kurulu kararlarının söz konusu unsurların tamamını içermemesi durumunda ilave yönetim kurulu kararı alınarak kamuya açıklanması gerekmektedir.


6. Mevcut durumda yürürlükte olan bir geri alım programı olan halka açık ortaklıklar söz konusu geri alım programını Tebliğ hükümleri çerçevesinde yürütebilecekleri gibi bu ortaklıklarca Kurulumuzun 21.07.2016 tarihli duyurusunda yer alan imkanlardan faydalanılmak istenmesi durumunda konuya ilişkin yönetim kurulu kararı alınması gerekmektedir.


7. Kurulumuz duyurusu çerçevesinde gerçekleştirilecek pay geri alımlarında Tebliğ’in 12’nci maddesinin ilk dört fıkrası uygulanmayacaktır. Ayrıca ilgili Tebliğ’in 12’nci maddesinin sekizinci fıkrasının  (a) bendindeki iki iş günlük sürenin beklenmesine de gerek bulunmamaktadır.


8. Kurulumuz duyurusu çerçevesinde halka açık ortaklıklarca yapılacak pay geri alımlarının borsanın ortaklık paylarının işlem gördüğü pazarında gerçekleştirilecektir.


9. Duyuru çerçevesinde geri alınan paylar duyuru tarihinden itibaren 30 günlük süre boyunca satılamayacaktır. 30 günlük sürenin hesaplanmasında “ilk giren ilk çıkar” yöntemi uygulanacaktır. Söz konusu süre sona erdikten sonra ilgili paylar Tebliğ’in 19’uncu maddesindeki esaslar çerçevesinde azami üç yıl içinde elden çıkarılır veya Tebliğ’deki sınırlamalara uymak kaydıyla süresiz olarak elde tutulabilir.


10. Geri alınan payların elden çıkarılması durumunda Tebliğ’in 12’nci maddesinin altıncı fıkrası kapsamında gerekli özel durum açıklamaları yapılacaktır.


11. Kurulumuz duyurusu çerçevesinde gerçekleştirilecek geri alım işleri, bilgi suistimali veya piyasa dolandırıcılığı kapsamında değerlendirilmeyecektir.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur.

i-SPK. 17.5 (27.01.2016 tarihli ve 3/73 s.k.)
i-SPK. 22.2 (27.01.2016 tarihli ve 3/77 s.k.)
i-SPK.104.3 (04.03.2016 tarih ve 8/262 s.k.)
24.06.2016 tarih ve 20/710 sk.
21.07.2016 tarihli basın duyurusu
25.07.2016 tarihli basın duyurusu
07.10.2016 tarih ve 27/874 sk.
14.10.2016 tarih ve 28/940 sk.
i-SPK 128.14 (03.11.2016 tarihli ve 30/1046 s.k.)
i-SPK 22.4 (11/11/2016 tarihli ve 31/1081 s.k.)

Kurulun 07.10.2016 tarih ve 27/874 sayılı kararı (2016/26 sayılı SPK Haftalık Bülteni’nde yayımlanmıştır.)

Ülkemizdeki kurumsal yatırımcı tabanı ile kolektif yatırım sektörünün gelişiminin ve girişim sermayesi yatırım fonlarının teşvik edilmesinin sağlanmasını teminen girişim sermayesi yatırım fonları için 6362 sayılı Sermaye Piyasası Kanunu’nun 130 uncu maddesi kapsamında üçer aylık dönemler için uygulanan Kurul ücreti oranının %0,005 (yüzbinde beş) yerine 2017 yılından başlayarak 2020 yılının sonuna kadar %0 (yüzde sıfır) olarak uygulanmasına karar verilmiştir. [Bknz: Kurumsal Yatırımcılar Dairesi Başkanlığı'nın 10.07.2017 tarih ve E.8198 sayılı yazısı]

Kurulun 14.10.2016 tarih ve 28/940 sayılı kararı (2016/27 sayılı SPK Haftalık Bülteni’nde yayımlanmıştır.)

Kurulumuzun VII-128.1 sayılı “Pay Tebliği”’nin 29’uncu maddesi kapsamında hazırlanacak analist raporlarının en geç ilgili halka arzın başladığı tarihte halka arza ilişkin talep toplamanın/satışın başladığı saatte Kamuyu Aydınlatma Platformu’nda ortaklığa ilişkin bölümde ve bu raporu hazırlayan yetkili kuruluşun internet sitesinde ilan edilmesi suretiyle uygulamanın yönlendirilmesine karar verilmiştir.

Kurulun i-SPK 128.14 (03.11.2016 tarihli ve 30/1046 s.k.) sayılı ilke kararı (2016/29 sayılı SPK Haftalık Bülteni’nde yayımlanmıştır.)

Kurulumuzun VII-128.1 sayılı Pay Tebliği’nin 16’ncı maddesinin dokuzuncu fıkrası hükmünün; “Halka açık ortaklıkların bedelsiz sermaye artırımlarında söz konusu artırımlarda kullanılacak kaynakların içerisinde iç kaynaklar ile birlikte dönem karının veya vergi düzenlemeleri gereği özkaynaklar altında ayrı bir hesapta tutulan ve kaynağı son yıllık dönem karı olan bir fon hesabı olması durumunda, bu maddenin sekizinci fıkrası çerçevesinde yapılacak hesaplamada dönem karının ve söz konusu fonun etkisi dikkate alınmaz.” şeklinde uygulanmasına karar verilmiştir.

Kurulun i-SPK 22.4 (11/11/2016 tarihli ve 31/1081 s.k.) sayılı ilke kararı (2016/30 sayılı SPK Haftalık Bülteni’nde yayımlanmıştır.)

[Kurul Karar Organı’nın i-SPK.22.8 (01.08.2024 tarih ve 41/1198 s.k.) sayılı İlke Kararı ile yürülükten kaldırılmıştır.]

Kurulumuzun II-22.1 sayılı Geri Alınan Paylar Tebliği’nin 15'nci maddesinin birinci fıkrasının (b) bendinde yer alan hükmün, “Geri alım için verilen fiyat emri, emir sisteminde bekleyen mevcut en yüksek alış fiyat teklifinden veya en son gerçekleşen işlem fiyatının yüksek olanından daha yüksek olamaz.” şeklinde uygulanmasına karar verilmiştir.

Kurulun 11/11/2016 tarih ve 31/1082 sayılı kararı (2016/30 sayılı SPK Haftalık Bülteni’nde yayımlanmıştır.)

Türkiye Elektronik Fon Alım Satım Platformu aracılığıyla yatırım fonu katılma payı alım satım talimatlarının ilgili yabancı para birimi cinsinden gerçekleştirilmesine olanak sağlayan uygulama değişikliğinin 03.07.2017 tarihinde yürürlüğe girmesine karar verilmiştir.

Kurulun 11/11/2016 tarih ve 31/1111 sayılı kararı (2016/30 sayılı SPK Haftalık Bülteni’nde yayımlanmıştır.)

DUYURU:


Kurulumuzca son dönemlerde yapılan incelemelerde, sosyal medya hesapları üzerinden kendilerini “yatırım danışmanı”, “piyasa uzmanı” gibi unvanlarla tanıtan, hisse senedi veya diğer piyasalara yönelik öngörüler paylaşan mesajların olduğu görülmektedir. Bu kişilerin kısa sürede yüksek getiri vaadiyle yatırımcılara tavsiye ve telkinlerde bulundukları anlaşılmaktadır. Söz konusu şahıslara ve bu hesaplarda yer alan tavsiye ve telkinlere itibar edilmemesi, yatırım danışmanlığı ve/veya portföy yönetim hizmeti alınmak isteniyorsa Kurulumuzdan yetki belgesi almış kuruluşların tercih edilmesi mağduriyet yaşanmaması açısından önem arz etmektedir.
6362 sayılı Sermaye Piyasası Kanunu (SPKn)’nun 39’uncu maddesine göre; yatırım hizmetlerinin ve faaliyetlerinin düzenli uğraşı, ticari veya mesleki faaliyet olarak icra edilebilmesi için Kuruldan izin alınması zorunludur. Kuruldan izin alınmadan icra edilen sermaye piyasası faaliyetinin yaptırımı ise, SPKn’nun 109’uncu maddesinin ikinci fıkrasında düzenlenmiş olup; anılan maddede “…Sermaye piyasasında izinsiz olarak faaliyette bulunanlar iki yıldan beş yıla kadar hapis ve beş bin günden on bin güne kadar adli para cezası ile cezalandırılırlar...” hükmü yer almaktadır.


Diğer taraftan, anılan sosyal medya hesapları aracılığıyla beraber hareket etmek suretiyle SPKn’nun “Piyasa dolandırıcılığı” başlıklı 107’nci maddesine aykırı olarak işlem gerçekleştirildiğinin Kurulumuzca tespit edilmesi durumunda sorumlular hakkında SPKn’nun 115’inci maddesi kapsamında suç duyurusunda bulunulması, SPKn’nun 101’inci maddesi kapsamında tedbir getirilmesi ve/veya SPKn’nun 104’üncü maddesi kapsamında ilgililer hakkında idari para cezası verilmesi mümkündür.


Bu kapsamda, bahse konu anılan sosyal medya hesaplarına ve burada yer alan şahısların tavsiye ve telkinlerine yatırımcılar tarafından itibar edilmemesi hususu önemle duyurulur.

Kurulun 30.11.2016 tarih ve 33/1162 sayılı kararı (2016/32 sayılı SPK Haftalık Bülteni’nde yayımlanmıştır.)

Kurulumuzun 30.12.2003 tarihli ve 1630 Sayılı Kararının Uygulanması Hakkındaki Duyurusu’nun (2005/2 sayılı Bültende yayımlanan) altıncı maddesinde yer alan hükmün “İlk düzeltmeden kaynaklanan geçmiş yıllar zararı mahsup edilmeden daha sonraki dönemlerde oluşan dönem zararlarının mahsup işlemine tabi tutulmaması ve enflasyon düzeltmesinden kaynaklanan geçmiş yıllar zararları haricinde sermaye hesabına ilişkin düzeltme farklarının geçmiş yıllar zararlarının mahsubunda kullanılmaması gerekmektedir.” şeklinde değiştirilmesine karar verilmiştir.

Yukarıda kayıtlı karar gereği söz konusu değişiklik, Kurulumuzun 30.12.2003 tarihli ve 1630 Sayılı Kararının Uygulanması Hakkındaki Duyurusu’nun (2005/2 sayılı Bültende yayımlanan) altıncı maddesine işlenmiş olup söz konusu duyurunun güncellenen metni aşağıda yer almaktadır:

 

KURULUMUZUN 30.12.2003 TARİH VE 1630 SAYILI KARARININ UYGULAMASI HAKKINDA DUYURU


Kurulumuzun Seri: XI, No: 20 sayılı “Yüksek Enflasyon Dönemlerinde Mali Tabloların Düzeltilmesine İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Tebliği (Seri: XI, No: 20 sayılı Tebliğ)”, Seri: XI, No: 25 sayılı “Sermaye Piyasasında Muhasebe Standartları Hakkında Tebliği (Seri: XI, No: 25 sayılı Tebliğ)” ve Uluslararası Finansal Raporlama Standartları kapsamında mali tabloların enflasyona göre ilk defa düzeltilmesinde ortaya çıkan ve öz sermaye hesap grubu içinde “geçmiş yıllar zararında” izlenen 2005/1 tutarların Kurulumuzun kâr dağıtımına ilişkin düzenlemeleri çerçevesinde, enflasyona göre düzeltilmiş mali tablolara göre dağıtılabilecek kâr rakamı bulunurken indirim kalemi olarak dikkate alınması esas olup, geçmiş yıllar zararında izlenen söz konusu tutarın, varsa dönem kârı ve dağıtılmamış geçmiş yıl kârları, kalan zarar miktarının ise, sırasıyla olağanüstü yedek akçeler, yasal yedek akçeler, öz sermaye kalemlerinin enflasyon muhasebesine göre düzeltilmesinden kaynaklanan sermaye yedeklerinden mahsup edilmesini mümkün kılan 30.12.2003 tarih ve 1630 sayılı Kararı izleyen hesap dönemleri için de geçerli bulunmaktadır.
Mali tabloların 31.12.2003 tarihi itibarıyla ilk defa enflasyona göre düzeltilmesinden kaynaklanan “Geçmiş Yıllar Zararı”nın mahsubu ile ilgili olarak 30.12.2003 tarih ve 1630 sayılı Kurulumuz Kararının uygulanmasında, geçmişe dönük olarak uygulama zorunluluğu bulunmamak üzere aşağıdaki hususlar geçerlidir.

1) İlk yıl mahsup edilemeyen “geçmiş yıllar zararının” Kararda belirtildiği esaslar dahilinde daha sonraki hesap dönemlerinde de mahsup edilmesi mümkün bulunmaktadır. Mahsup işleminin genel kurul onayından geçmesi zorunlu olup, mahsup işlemi yapılmaması durumunda yönetim kurulunun gerekçesi ile birlikte bu durumu genel kurulun bilgisine sunması gerekmektedir.
2) Yapılacak mahsup işleminde işletmelerin konsolide olmayan mali tablolarında yer alan tutarlar esas alınmalıdır.
3) Mahsup sıralamasının başında bulunan bir kalemin işletmenin mali tablolarında mevcut bulunmaması halinde, bir sonraki kalemden başlamak üzere mahsup işlemine devam edilir. Başka bir deyişle, dönem karı ve dağıtılmamış geçmiş yıl karı bulunmayan bir işletme, olağanüstü yedek akçeler kaleminden başlayarak; olağanüstü yedek akçesi bulunmuyorsa söz konusu işleme yasal yedek akçelerden başlayarak gerçekleştirir. 
4) Emisyon priminin geçmiş yıllar zararlarının mahsubunda yasal yedek akçe olarak dikkate alınması gerekmektedir. Statü yedekleri ile özel yedekler kalemlerinin de esas sözleşmede başka bir ayrılma amacı güdülmedikçe, mahsup işleminde kullanılması mümkündür. 
5) Geçmiş yıllar zararının mahsubu işleminde, “öz sermaye enflasyon düzeltme farkları” toplu olarak dikkate alınabileceği gibi, öz sermaye kalemlerinin bu kalemlere ilişkin düzeltme farkları ile mahsup işlemine konu edilmesi de mümkün bulunmaktadır.
6) (Değişik: 30.11.2016 tarih ve 33/1162 sayılı Kurul Kararı ile) İlk düzeltmeden kaynaklanan geçmiş yıllar zararı mahsup edilmeden daha sonraki dönemlerde oluşan dönem zararlarının mahsup işlemine tabi tutulmaması ve enflasyon düzeltmesinden kaynaklanan geçmiş yıllar zararları haricinde sermaye hesabına ilişkin düzeltme farklarının geçmiş yıllar zararlarının mahsubunda kullanılmaması gerekmektedir.

Diğer taraftan, mali tabloların 31.12.2003 tarihi itibarıyla ilk defa enflasyona göre düzeltilmesinden kaynaklanan “Geçmiş Yıllar Karı” hesabının ise sermayeye eklenmesinde, vergi mevzuatı dahil hukuki düzenleme ve değerlendirmeler saklı kalmak kaydıyla, muhasebe tekniği açısından herhangi bir sakınca bulunmamaktadır.”
Kamuoyuna duyurulur.

30.11.2016 tarih ve 33/1162 s.k.
i-SPK.43.1 (01.06.2016 tarihli ve 18/618 s.k.)
bottom of page